top of page

Alvorlig skade på vindturbin på Haramsfjellet: – En fare for liv og helse

Oppdatert: 25. apr.

Tirsdag 22. april ble det avdekket alvorlige skader på en av vindturbinene på Haramsfjellet. Det var Anne Grete Johnsen som oppdaget omfattende sprekker og hull i turbinbladene på turbinen som står på Ullahornet – det høyeste punktet i vindkraftverket. Bladene på turbinen sveipet få meter over bakken, og Johnsen klarte å dokumentere skadene med mobilkamera.



Anne Grete Johnsen på Haramsøya. Foto: Privat
Anne Grete Johnsen på Haramsøya. Foto: Privat

– Det ser ut som det har oppstått brudd i ytterkanten av alle tre turbinblad, omtrent på samme sted. På to av bladene er det i tillegg hull, og på det ene er det tydelig at glassfiberen er flerret opp, sier Johnsen, som beskriver situasjonen som ubehagelig.

Dette er ikke første gang turbinen har vakt bekymring. Allerede 26. mars ble det meldt om kraftige smell og dunkelyder fra området. På tross av dette skal operatøren Zephyr først ha startet og deretter stanset turbinen flere dager senere – uten at området ble fysisk sikret eller publikum varslet.

Systemsvikt?

Motvind Norge reagerer kraftig på det de mener er en alvorlig svikt i beredskap og varsling.

– Det er sjokkerende at en skadet turbin med tre svekkede blader får stå ubevoktet og i driftssatt tilstand så nær både vei og bebyggelse. Dette er et spørsmål om liv og helse, sier leder i Motvind Norge, John Fiskvik.

Han peker på likhetstrekk mellom skadene på Haramsfjellet og hendelsene på Sørmarksfjellet i Trøndelag tidliger i år, der flere vinger brakk tvers av etter at ytterlaget på bladene hadde løsnet. På Sørmarksfjellet ble turbindeler funnet opptil 350 meter unna turbinene. Også på Haramsøya har det tidligere blitt funnet store fragmenter av turbindeler over 700 meter fra installasjonene.


Manglende informasjon

Ifølge bekymringsmeldingen sendt til NVE, Haram kommune, DSB og Arbeidstilsynet, har Zephyr kjent til skadene i over tre uker uten å sikre området eller informere publikum. Vindturbinen står på et smalt fjellplatå, nær både turstier og jordbruksområder, og med bratt nedfall til fylkesveien og bosetning ved Ulla.

– Det er uforståelig at det ikke er innført midlertidig stans og full gransking. At dette får pågå uten varsling, uten sikring og uten å ta hensyn til fare for publikum, er uakseptabelt, sier Lisbeth Marie Austnes, leder for Nei til vindkraft på Haramsøy.

Motvind Norge krever nå at NVE og kommunen tar ansvar for å sikre at sikkerheten er ivaretatt, og at det kommer en tydelig avklaring på hvem som har erstatningsansvaret dersom noe går galt.

Krever full stans og ekstern granskning

Motvind Norge mener at hele anlegget nå må stanses inntil en uavhengig undersøkelse er gjennomført og sikkerheten er dokumentert.

– Når vindturbiner så raskt viser alvorlige tegn på strukturell svikt, og når systemene for varsling og beredskap ikke fungerer, må tilliten til konsesjonsbehandlingen og myndighetenes tilsyn revurderes. Vi forventer at liv og helse prioriteres over økonomiske hensyn, avslutter John Fiskvik i Motvind Norge.


Les varsel/bekymringsmeldingen fra Nei til vindkraft på Haramsøy, sendt til myndighetene, i PDF'en her:




bottom of page