top of page

Thriller om Melkøya - Møt opp foran Stortinget!

Når Stortinget tirsdag 6. mai behandler forslagene om Melkøya, står selve framtiden til Finnmark på spill. Skal regionens verdifulle kraft brukes til å elektrifisere Equinors anlegg for gassproduksjon og eksport, vil resten av fylket måtte dekkes av vindkraftanlegg. Konsekvensene for Finnmarks unike natur og reindriftsområder blir dramatiske, samtidig som miljøgevinsten er tvilsom. Motvind Norge samler nå kreftene til en historisk markering foran Stortinget for å stanse dette meningsløse prosjekt.


Melkøya i solnedgang. (Foto: Eivind Salen)
Melkøya i solnedgang. (Foto: Eivind Salen)

Av Eivind Salen, Motvind Norge


Når Stortinget setter seg for å behandle forslagene som er kommet inn om Melkøya tirsdag 6. mai, så er det Finnmarks fremtid som står på spill. Sånn det ser ut nå, skal all kraft i regionen gå til Equinors anlegg for å hente gass opp fra Snøhvit-feltet, og nedkjøle den til flytende form LNG, sånn at den blir komprimert, og kan lastes i spesialbygde skip som frakter den ut i Europa og verden. For at resten av Finnmark da skal få kraft, må det bygges vindkraft. Det vil gå hardt utover Finnmarks villmark og reindriftsområder, og vil ikke løse problemet med balansekraft, frekvensbalanse og robusthet i nettet.


Prisen vil være veldig, veldig høy. Gevinsten vil være så liten at den knapt vil være synlig. Om den da ikke er fraværende, eller negativ.


CO2-regnskapet

I det norske klimaregnskapet vil de 0,8 til 0,9 millioner tonnene som her kan reduseres utgjøre litt under 2 % av de cirka 50 millioner tonn vi har som utgangspunkt fra referanseåret 1990. Det er hele årsaken til at prosjektet er oppstått.


Om vi ser på det europeiske klimaregnskapet, enn si verdens, så er dette et av de siste prosjektene man ville valgt. Mens kraftverk på brunkull fremdeles durer og går på kontinentet, og Europa bygger både gasskraftverk og LNG-terminaler uten tanke for elektrifisering, skal det svært effektive gasskraftverket på Melkøya demonteres. På Melkøya kommer gassen rett inn fra Snøhvit-feltet, neglisjerbart energitap i overføring og lagring, og spillvarmen blir utnyttet.


Men siden Melkøya kommer på norsk regnskap, må dette rives, samtidig som gasskraftverk og LNG-terminaler bygges.


Vindkraftens klimaavtrykk

Det er 100 % sikkert at utbygging av vindkraftverk i Finnmark vil føre til utslipp av klimagasser som ellers ville blitt værende på jorden. Det er en diskusjon som ikke er landet, hvor mye utslipp per MWh vindkraften slipper ut. Den som tenker seg om, skjønner at tallet er avhengig av hvor vindkraftverket bygges, og at utbygging på europeisk sletteland nær infrastruktur ikke er sammenlignbart med utbygging i Finnmarks villmark.


Hvis man regner med at det kommer 3,2 TWh energi ut av gasskraftverket, og utslippet er 850 000 tonn, så er utslippsfaktoren nede i 265 kg per MWh. Det er betydelig lavere enn Tysklands elmiks, som pleier å ligge over 400 kg per MWh.


For vindkraft i Finnmark går det med utslipp til å bygge stålet og andre metaller i turbinene, til sjeldne jordarter (REE, Rare Earth Elements) og til all betongen som blir brukt. Dette er utslipp før man kommer i gang med selve byggearbeidet og monteringen, der tunge anleggsmaskiner flytter tunge masser og kjører dem hit og dit, i måneder og år. Til sist kommer karbonet lagret i marken som blir nedbygget, naturens egen karbonfangst og lagring.


Alt dette er utslipp som vil bli spart og natur som blir bevart, om ikke Norge vil bygge gigantiske vindkraftverk i Finnmarks villmark for å demontere et av Europas mest effektive gasskraftverk, og elektrifisere gassprosessering og nedkjøling til LNG for frakt, sånn at gassen kan bli brent i dårligere gasskraftverk i Europa eller gå med til brensel i skipene som frakter den dit.


Ønsket om å forlenge driften av anlegget

En ting som står på spill, er driften av anlegget. De fem gassturbinene som står der nå, og produserer 229 MW kraft og 197 MW når de går for fullt, er ikke nok til å holde produksjonen oppe når trykket faller i reservoaret. På en eller annen måte må anlegget da få tilført mer kraft, om det skal ha mulighet til å fortsette å drifte. Stortinget er med på at driften må fortsette. Så da blir spørsmålet om hvordan tilførsel av mer kraft skal skje. Og så kommer på toppen Norges ambiøse utslippsforpliktelser, som er argumentet for elektrifisering av ikke bare Melkøya, men hele sokkelen, med kraft fra land og vårt felles nett.


Noe av det som gjør det vanskelig å komme til enighet, selv når paradoksene blir åpenbare, slik de blir på Melkøya med pengesløseriet, natursløseriet og risikoen for at Finnmark blir kraftløst tross regjeringens kraftløft. Vi i Motvind Norge har greid å samle oss om at den aller verste løsningen er elektrifisering med kraft fra ny utbygget vindkraft, en utbygging som ikke vil bli noe av fordi den vil bli stoppet. Grunnene for å stoppe den er veldig sterke, og folk skjønner det veldig godt. Det er derfor vi møter opp foran Stortinget 6. mai, på det som vil bli en historisk dag.


Det er Finnmarks fremtid som ligger i potten. Velkommen til Eidsvolls plass foran Stortinget kl 1300-1600. Der skrives historie i morgen, og vi skal være så mange og så sterke at den skrives riktig. For sannheten vinner alltid til slutt.






bottom of page