Tettpakket og tankevekkende: To viktige fagmøter om infralyd, støy og helse
- Gaute Grøtta Grav
- 5. juni
- 2 min lesing
Oppdatert: 7. juni
To fagmøter i regi av Motvind Lillestrøm og Aurskog Høland samlet et engasjert publikum og presenterte ny og oppsiktsvekkende kunnskap om hvordan støy – særlig infralyd fra vindkraft – kan påvirke både mennesker og dyr. Blant foredragsholderne var Dr. Håkan Enbom og professor Ken Mattsson, begge med tung faglig kompetanse innen henholdsvis medisinsk og teknisk akustikk.

– Jeg tror svært få som var til stede fortsatt er i tvil om at Folkehelseinstituttets syn om at infralyd ikke er skadelig, stemmer, sier Paul-Christian Garpe, leder i Motvind Lillestrøm og Aurskog Høland.
Infralyd og hjernen – store helsekonsekvenser for mange
Dr. Håkan Enbom, spesialist i nevrologi, presenterte fem sentrale svakheter ved myndighetenes håndtering av helseskader relatert til infralyd. Han forklarte hvordan lavfrekvent lyd – under hørbarhetsgrensen – påvirker hjernens funksjon, og hvordan personer med et høysensitivt nervesystem er særlig utsatt.
Ifølge Enbom kan denne gruppen, som utgjør 25–30 % av befolkningen, rammes av blant annet migrenetilstander og autonome symptomer som hjertebank, svimmelhet og søvnforstyrrelser. Han understreket at dette ikke handler om psykologi, men om fysiologiske reaksjoner som nå er godt dokumentert i forskningen.
Nord2000 og underestimering av støyplager
Professor Ken Mattsson fra Uppsala universitet ga en teknisk og grundig innføring i hvordan støy fra vindkraft beregnes – og hvorfor dagens metoder gir feilaktige og ofte altfor lave anslag. Han pekte spesielt på svakhetene ved den utbredte programvaren Nord2000, som brukes i mange vindkraftprosjekter.
Mattsson viste også en simulering av hvordan helseskadelig infralyd kan spre seg fra en potensiell utbygging på Krogstad – helt til områder så langt unna som Lillestrøm og Rælingen. Simuleringene indikerte at helseskadelige nivåer kan nå befolkede områder langt utenfor det man tidligere har trodd.
Ny kunnskap – men myndighetene henger etter
Et gjennomgående tema i begge foredragene var at det offentlige informasjonsgrunnlaget er utdatert og mangelfullt. Når helsekonsekvensene undervurderes, og teknologien for å måle og simulere lydplager er utilstrekkelig, risikerer man at tillatelser gis på feil grunnlag.
– Både dyr og mennesker kan utsettes for større støyplager enn det anleggene har tillatelse for. Dette er ikke bare et brudd på tillatelser – det er en trussel mot rettssikkerheten og kan skade folkehelsa, sier Paul-Christian Garpe.
Motvind Norge vil følge opp møtene med ytterligere informasjon og anbefalinger til både lokalpolitikere og statlige aktører. Et grundigere fagnotat med dokumentasjon fra møtene vil publiseres i løpet av de nærmeste ukene, det samme med videomateriale fra foredragene.